Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Norman Atlantic: Η χώρα πενθεί και τρίτο Έλληνα νεκρό - Είναι ο ζακυνθινός Νίκος Παράσχης!

Επιβεβαιώθηκε από την Πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρώμη, η ταυτοποίηση της σορού ενός άνδρα από την οποία προκύπτει ότι, είναι ο -ελληνικής υπηκοότητας- Νικόλαος Παράσχης. Πρόκειται για τον τρίτο Έλληνα νεκρό που ταυτοποιήθηκε.
Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 236 Έλληνες επιβάτες από τους συνολικά 268 που ήταν, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στο μοιραίο πλοίο.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα τις δηλώσεις του εισαγγελέα του Μπάρι, επιμένουν ότι οι ιταλικές αρχές δεν γνωρίζουν τίποτα για την τύχη 179 ανθρώπων. Δεν ξέρουν αν ήταν στις λίστες, αν έχουν παραμείνει εγκλωβισμένοι στο κουφάρι του πλοίου, αν ήταν παράνομοι μετανάστες.


Η διασταύρωση με τις λίστες των επιβατών που επέβαιναν στο Norman Atlantic, που παραμένει στο ίδιο σημείο κοντά στις αλβανικές ακτές, θα συνεχιστεί και σήμερα μεταξύ των ελληνικών και των ιταλικών Αρχών.



Επιστρέφουν το βράδυ 21 διασωθέντες

Στο μεταξύ, αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας θα μεταφέρει 21 από τους διασωθέντες του πλοίου Norman Atlantic από το Μπρίντιζι στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Το αεροσκάφος θα απογειωθεί από την ιταλική πόλη το απόγευμα.



Καπετάνιος: Όλα έγιναν σωστά

Ότι ακολουθήθηκαν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες υποστήριξε στην κατάθεσή του ο καπετάνιος του Norman Atlantic Argilio Giacomazzi, σύμφωνα με την Corriere Della Sera.

Ο Argilio Giacomazzi, που έφτασε το βράδυ της Τρίτης στο Μπρίντιζι, κατέθετε για περισσότερες από 5 ώρες στον εισαγγελέα.

"Έχουμε διευκρινίσει κάθε πτυχή, απαντώντας σε όλες τις ερωτήσεις", ανέφερε ο δικηγόρος του Alfredo Delle Noci.

Ανέφερε πως οι ερωτήσεις του εισαγγελέα επικεντρώθηκαν στο κατά πόσο ακολουθήθηκαν τα όσα έπρεπε κατά τα στάδια της εκκένωσης.

Ο καπετάνιος από την πλευρά του εξήγησε ότι έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες από τη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά, με το πλήρωμα να ενημερώνει αρχικά τους επιβάτες και πως σε μεταγενέστερο χρόνο χτύπησε συναγερμός.

Στο κατηγορητήριο όμως του εισαγγελέα επισημαίνεται πως απέτυχε η εκκένωση και τονίζονται τα λάθη του πληρώματος.

Πρόκειται για μια τραγωδία που, σύμφωνα με τα στοιχεία που έρχονται στο φως, θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

Αυτό προκύπτει και από την απόφαση κατάσχεσης του πλοίου, το οποίο διατάχθηκε από τους δικαστές στο Μπάρι να μεταφερθεί στο λιμάνι του Μπρίντιζι.

Αναδεικνύονται οι παραλείψεις κατά τον χρόνο που σήμανε ο συναγερμός για τη διάσωση των επιβατών, ενώ θα εξακριβωθεί και το κατά πόσο λειτούργησαν ορθά οι συσκευές συναγερμού.

Δεν είναι τυχαίο πως το κατηγορητήριο κάνει λόγο για ελέγχους που πρέπει να γίνουν προκειμένου να εξακριβωθεί γιατί δεν έριξαν μερικές σωσίβιες λέμβους, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η εγκατάλειψη του πλοίου από τους επιβάτες.

Πολλοί επιβάτες επισημαίνουν ότι δεν άκουσαν καμία σειρήνα και άλλοι πως βρίσκονταν στην καμπίνα τους μέχρι και τις 5:20, ενώ η φωτιά είχε ξεσπάσει ήδη από τις 4:30.

Αναφέρουν μάλιστα πως ξύπνησαν από τον θόρυβο και τον καπνό, τονίζοντας πως ο συναγερμός ενεργοποιήθηκε με καθυστέρηση, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές πολλών επιβατών.

Όλα τα σενάρια για την πρόκληση της φωτιάς είναι ανοιχτά, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου για πρόκλησή της κατά λάθος από παράνομο μετανάστη που ήταν κρυμμένος στο αμπάρι του πλοίου.

Στο κατηγορητήριο γίνεται αναφορά και για σκάφη που δεν λειτούργησαν, εμποδίζοντας έτσι πολλούς επιβάτες να εκκενώσουν το πλοίο με ασφάλεια.

Οικογένεια που επέζησε της τραγωδίας αποφάσισε να υποβάλει αγωγή στηριζόμενη στη νομική ομάδα που εκπροσωπεί και επιβάτες του Costa Concordia. 


πηγή:  newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου