Ξέπλυμα χρήματος, εξαγορά ψήφων για υποψηφιότητες Μουντιάλ, «καρφιά» για τον... διαπλεκόμενο Μπλάτερ κι άλλα πολλά στο σκοτεινό κόσμο της FIFA.
Γροθιά που ενδεχομένως την βγάζει νοκ άουτ και πλήττει αναμφίβολα του ίματζ της, δέχθηκε η FIFA. Λίγο πριν τις εκλογές της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, το FBI με επιχείρηση αστραπή έκανε «ντου» σε ξενοδοχείο και προχώρησε σε συλλήψεις στελεχών και μελών της για υποθέσεις διαφθοράς που τρέχουν από το 2011.
Το Onsports ξετυλίγει το κουβάρι του (σκοτεινού) κόσμου της FIFA όπου δεν είναι όλα αγγελικά πλασμένα.
«Σκιές» για την επανεκλογή του «πλανητάρχη» Μπλάτερ
Στις 29/5 διεξάγονται οι εκλογές της FIFA που γίνονται υπό την οσμή σκανδάλων και απίστευτης κριτικής στον Σεπ Μπλάτερ. Ο Ελβετός παράγοντας και απόλυτο φαβορί για την επανεκλογή για πέμπτη φορά στα τελευταία 17 χρόνια, είχε να αντιμετωπίσει στη νέα του απόπειρα για το θώκο μια αλυσίδα σκανδάλων. Ένα από αυτά είναι και η έρευνα που ξεκίνησε ο επιθεωρητής της επιτροπής ηθικής της FIFA, Μάικλ Γκαρσία σχετικά με το αν υπήρξε εκ μέρους μελών της Ομοσπονδίας δωροδοκία για τις αποφάσεις επιλογής της Ρωσίας και του Κατάρ, ως υποψήφιων χωρών για τα Παγκόσμια Κύπελλα το 2018 και το 2022.
Τα στραβά μάτια και έφεση
H FIFA βλέποντας ότι η υπόθεση διαφθοράς ξεφεύγει από τα δεδομένα που είχε στο μυαλό της, τον περασμένο Σεπτέμβριο απέκρυψε την έρευνα, αλλά διέρρευσε ότι δεν προκύπτουν επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος μελών της για τις αναθέσεις των δύο ερχόμενων Μουντιάλ.
Ο επιθεωρητής, Γκαρσία άσκησε έφεση κατά της απόφασης της FIFA να γνωστοποιήσει περίληψη λανθασμένη της έρευνας του, που έφτανε και τις 430 σελίδες, και υπέβαλε αμέσως μετά την παραίτηση του, βγάζοντας στην σέντρα τον Μπλάτερ λέγοντας ότι «υπάρχει έλλειψη ηγεσίας» στη FIFA.
To πακέτο εκατομμυρίων για την εξαγορά ψήφων
Αυτό το σκάνδαλο διαφθοράς ώθησε τους Sunday Times να δημοσιεύσουν έγγραφα που αποδείκνυαν ότι το πρώην μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA και πρόεδρος της ασιατικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Μπιν Χαμάμ, έριξε περίπου 5 εκατ. ευρώ για να εξαγοράσει ψήφους ώστε να προωθηθεί η επιλογή του Κατάρ.
Το 2011 ο Χαμάμ τιμωρήθηκε από την επιτροπή ηθικής FIFA με ισόβια απαγόρευση από το ποδόσφαιρο για δωροδοκία, λίγες μέτά την ανακοίνωση υποψηφιότητας του Χαμάμ για την προεδρία της υπερκείμενης αρχής απέναντι στον ήδη «πλανητάρχη» Μπλάτερ.
Το FBI δεν έκλεισε την υπόθεση, o Μπλάτερ απέφευγε να πάει στις ΗΠΑ...
Ο τρόπος με τον οποίο η FIFA έθαψε την υπόθεση αυτή, προκάλεσε απορία στο FBI που ήδη είχε μπει στη διαδικασία να εξετάσει σε βάθος το θέμα. Για την Παγκόσμια Ομοσπονδία η υπόθεση έκλεισε, αλλά για το FBI παρέμεινε ανοιχτή έως και σήμερα. Κάπου εκεί διέρρευσαν και πληροφορίες σε δίκτυα όπως το ESPN που έλεγαν ότι ο Μπλάτερ αποφεύγει να ταξιδέψει στις ΗΠΑ, ώστε να μην βρεθεί τετ α τετ με τους πράκτορες του FBI. Ο Μπλάτερ διέψευσε το ρεπορτάζ, αλλά δεν πήγε και ποτέ του στις ΗΠΑ, τονίζοντας απλώς ότι «μπορούν να με βρουν υπάρχουν οι διαδικασίες».
Σοκ με τα εργατικά ατυχήματα
Η ανάθεση του Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ εκτός από διαπλοκή για τον τρόπο με τον οποίο η FIFA χειρίστηκε το θέμα, είχε... αίμα.
Συνολικά 157 εργάτες έχασαν τη ζωή τους το 2014 όταν δουλεύοντας για τις ανάγκες των γηπέδων και των υποδομών του Παγκοσμίου Κυπέλλου, είχαν ξεπεράσεις τον εαυτό τους. Οι εργασίες γίνονταν υπό απάνθρωπες συνθήκες για πολλές ώρες και με θερμοκρασία που άγγιζε τους 50 βαθμούς κελσίου.
Σύμφωνα με τις αναφορές αγγλικής ιστοσελίδας, 75 εξ αυτών βρήκαν τραγικό θάνατο από καρδιακά επεισόδια, ενώ 34 από εργατικά ατυχήματα.
Μη κερδοσκοπικός οργανισμός με τζίρο δισεκατομμυρίων
Μολονότι, η FIFA εμφανίζεται ως ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, προκύπτει ότι τελικά είναι ένας οργανισμός εκατομμυρίων ευρώ που κυβερνά το παγκόσμιο ποδόσφαιρο εν τω μέσω φημών και κατηγοριών για εκτεταμένες δωροδοκίες εδώ και δεκαετίες.
Στα ταμεία της FIFA μπήκαν τα τέσσερα τελευταία χρόνια δισεκατομμύρια δολάρια από τηλεοπτικά δικαιώματα και σπόνσορες.
Αυτό και μόνο είναι ενδεικτικό για τη διαφθορά που επικρατεί στο άβατο της FIFA που εδώ και δύο δεκαετίες, υπάρχουν κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απάτες και συμφωνίες για υποψηφιότητες για Μουντιάλ, για εμπορικά και τηλεοπτικά δικαιώματα. Η επιχείρηση σκούπα του FBI έγινε δύο μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές της FIFA όπου ο Σεπ Μπλάτερ, διεκδικεί το θώκο για πέμπτη φορά απέναντι στο πρίγκιπα της Ιορδανίας, Αλί Μπιν αλ-Χουσεϊν.
Μαραντόνα: «Μαφιόζος να πάει φυλακή»
Τις τακτικές Μπλατερ σχολίασε πριν λίγο καιρό και ο Ντιέγκο Μαραντόνα, που πέταξε βόμβες: «Είναι μαφιόζος και δικτάτορας», ενώ δήλωσε ότι «πρέπει να πάει στην φυλακή για τα οικονομικά εγκλήματα στη FIFA».
Αναλογο χτύπημα ήρθε και από τον Μισέλ Πλατινί, πρόεδρο της UEFA, που είπε ότι όσο παραμένει ο Μπλάτερ στην προεδρία η FIFA είναι αναξιόπιστη.
Φίγκο: «Μόνο εκλογές δεν είναι αυτές που γίνονται»
Αντί επιλόγου, σας παραθέτουμε τον λόγο για τον οποίο ο Λουίς Φίγκο αποσύρθηκε από την υποψηφιότητα της διεκδίκησης της προεδρίας της FIFA.
«Πιστεύει κανείς ότι είναι φυσιολογικό μια εκλογή για έναν από τους πιο σημαντικούς οργανισμούς στον πλανήτη να μπορεί να προχωρήσει χωρίς δημόσιο διάλογο;
Πιστεύει κανείς ότι είναι φυσιολογικό ότι ένας από τους υποψηφίους δεν μπήκε καν στον κόπο να παρουσιάσει ένα προεκλογικό πρόγραμμα που μπορεί να ψηφιστεί στις 29 Μαΐου; Δεν θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικό να παρουσιάσει ένα τέτοιο μανιφέστο έτσι ώστε οι πρόεδροι των ομοσπονδιών να ξέρουν τι ψηφίζουν;».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου