Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

GIOSTRA DI ZANTE: Οι ζακυνθινοί ξέρουν από πολιτισμό και το απέδειξαν! (photos)

Επιτυχημένη και φέτος η αναβίωση ενός από τα παλιότερα δρώμενα της Ζακύνθου, της “Γκιόστρα”, που είναι η μοναδική που πραγματοποιείται στον ελληνικό χώρο.
Μια τριήμερη διοργάνωση μέσω της οποίας αναβίωσαν οι ξεχασμένες έννοιες της παράδοσης και του πολιτισμού. Η μαζική συμμετοχή Ελλήνων και ξένων επισκεπτών επιβεβαίωσαν τον πανευρωπαϊκό και πανιόνιο χαρακτήρα της. Οι ιππικοί αγώνες της Γκιόστρας ένωσαν τη Ζάκυνθο με τα Ιόνια Νησιά και την Ιταλία, (Σουλμόνα και Σαν Μαρίνο). Πρόκειται για μια γιορτή, η οποία συνδέεται άμεσα με τις παραδόσεις του νησιού μας, τις σύγχρονες ανάγκες και με την επικοινωνία με όσον το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους και τόπους. Μια διοργάνωση που έχει πια κερδίσει με το σπαθί της τη θέση που της αξίζει στο πολιτιστικό και όχι μόνο γίγνεσθαι της Ζακύνθου. Η “Γκιόστρα” ανέδειξε και πάλι το νησί μας, αναβιώνοντας στιγμές σημαντικές από την πολύμορφη ιστορία μας. Για μια ακόμα φορά έγινε ο πρεσβευτής του πολιτισμού μας και αποτέλεσε την πιο καλή διαφήμιση για τον τουρισμό μας.

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016
Την πρώτη ημέρα είχαμε την έναρξη, με τον τελάλη να ξεκινάει από την Αλ. Ρώμα (στο ύψος της Ανάληψης) και να φτάνει ως την κεντρική πλατεία Σολωμού, ανακοινώνοντας στον κόσμο για το τι πρόκειται να γίνει.
Πίσω του το λάβαρο της Γκιόστρας (Καπίτουλο) και στη συνέχεια οι Σπαντιερατόροι (Σημαιοφόροι και τυμπανιστές από την Σουλμόνα της Ιταλίας).
Ακολούθησαν οι αντιπροσωπείες από:
Μουσικοφιλολογικός Όμιλος Λευκάδας, «ΟΡΦΕΥΣ»,
Λύκειο Ελληνίδων Κέρκυρας.
Φαντσιούλι Ντι Ολνάνο – Κομπανία Ντελ Ιστρίτσε, Σαν Μαρίνο,
Από την Ιθάκη ο Σύλλογος «Χαρίλαος Τσιγώνιας»
Λύκειο των Ελληνίδων, Παράρτημα Αργοστολίου
Πολιτιστικός Σύλλογος Σκουλικάδου «ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ»
Χορευτικό συγκρότημα «Φιόρο του Λεβάντε»
Πολιτιστικός Σύλλογος Σαρακινάδου
Πολιτιστικός Σύλλογος Μαχαιράδου «Αγία Μαύρα» και
Πολιτιστικός Σύλλογος «ΜΑΝΩΛΙΕΣ».
Στη συνέχεια έγινε η ανάκρουση των ύμνων των Σαν Μαρίνο, Ιταλίας, Ελλάδος και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός του Προέδρου της Γκιόστρας της Ζακύνθου, Τάσου Τσουράκη και του Δημάρχου Ζακύνθου, Παύλου Κολοκοτσά.
Σειρά πήραν οι σαλπιγκτές και ακούστηκε η προκήρυξη της γκιόστρας. Κανταδόροι τραγούδησαν κάτω από το μπαλκόνι του Μουσείου, όπου σε αυτό βγήκε η κοντεσίνα (Ανδριάνα Λυκούρεση) μέσα σε ζεστό χειροκρότημα. Η Σοπράνο Ανδριάνα Λυκούρεση «μάγεψε» το πλήθος με τη φωνή της και η βραδιά έκλεισε με ζακυνθινούς χορούς από τους πολιτιστικούς συλλόγους του νησιού και μία ομιλία (θεατρικό σκετς) από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Κήρυκα.
Αμέσως μετά, οι προσκεκλημένοι από Σαν Μαρίνο, Ιταλία και Ιόνια νησιά δεξιώθηκαν από το Δ.Σ. του Πολιτισκού Συλλόγου της Γκιόστρας Ζακύνθου, στην «ΠΙΣΙΝΑ» στο Τσιλιβή σε μια όμορφη ατμόσφαιρα με πλούσια εδέσματα από τους σεφ του Παράσχου Αξιώτη.

Σάββατο 18 Ιουνίου 2016
Το Σάββατο, ήταν η μέρα των παιδιών. Με τους σαλπιγκτές και τους τυμπανιστές μπροστά, άρχισε η απογευματινή παρέλαση της παιδικής “Γκιόστρας”. Παιδιά κάθε ηλικίας ντυμένα με κοστούμια Ενετικής εποχής, παρέλασαν από τους Αγίους Σαράντα μέχρι την Πλατεία Σολωμού. Εκεί μπροστά στην επιτροπή των αγώνων, οι λιλιπούτειοι ιππότες, διαγωνίστηκαν με τα κοντάρια τους στο αγώνισμα του κρίκου. Με σειρά πήραν μέρος οι Μόνος Διονύσιος, Κομιώτης Διονύσιος, Μαρούδας Παναγιώτης, Πλέσσας Διονύσιος, Μποτώνης Στέφανος, Μποτώνης Διονύσιος, Γεώργιζας Άγγελος, Πλατυπόδης Κωνσταντίνος, Παλάσκας Άγγελος, Βυθούλκας Δημήτριος, Θεοδώσης Παναγιώτης, Καρατζάς Γεώργιος, Μάνεσης Νικόλαος. Στον τελικό πέρασαν οι Κομιώτης Διονύσιος, Πλατυπόδης Κωνσταντίνος και Θεοδώσης Παναγιώτης με τρεις έγκυρες προσπάθειες και οι τρεις. Στον τελικό, με τρεις έγκυρες προσπάθειες, νικητής αναδείχτηκε ο Θεοδώσης Παναγιώτης και πήρε το ασημένιο σπαθί από τον Πρόεδρο της Γκιόστρας της Ζακύνθου, Τάσο Τσουράκη.

Κυριακή 19 Ιουνίου 2016
Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με τη μεγάλη παρέλαση όπου ξεκίνησε από το πλάτωμα των Αγίων Σαράντα και μέσω της Αλ. Ρώμα και της Πλατείας Αγίου Μάρκου, κατέληξε στην Πλατεία Σολωμού όπου πραγματοποιήθηκε η διεξαγωγή των πανάρχαιων έφιππων αγώνων, στους οποίους οι συμμετέχοντες διεκδικούσαν το έπαθλο, όπου ήταν ένα αργυρό σπαθί, για τον πρώτο νικητή και η τιμή μιας γυναίκας, προς χάριν της οποίας αγωνίζονταν. Οι τρεις ιππότες που πραγματοποίησαν από πέντε προσπάθειες ήταν οι Θοδωρής Παράσχης, Παναγιώτης Φαραός και Γιώργος Τσουράκης. Στην επόμενη φάση διαγωνίστηκαν σε τρεις προσπάθειες οι δυο πρώτοι όπου ισοψήφησαν και τελικά νικητής αναδείχθηκε ο Παναγιώτης Φαραός. Μετά τη βράβευση του νικητή, ακολούθησε η νικητήρια πομπή του, ενώ οι αντιπροσωπείες χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς και έκαναν επιδείξεις.

Πηγή: imerazante.gr



























































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου