Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

«Το πρόβλημα των γηπέδων στην Ελλάδα είναι πρόβλημα νοοτροπίας» - Τι συμβαίνει με τους πλαστικούς χλοοτάπητες;

Στην εκπομπή «Η Πρώτη Σελίδα» της ΕΡΑσπορ με τον Δημήτρη Μαλισιώβα μίλησε ο γεωπόνος- grass expert Παναγιώτης Αραμπάνος για την κατάσταση των αγωνιστικών χώρων στη Σούπερ Λιγκ, για τους κινδύνους του πλαστικού χλοοτάπητα και για την υπόθεση που διερευνά η δικαιοσύνη για τα γήπεδα του Ευρωπαϊκού Νέων το 2015. Αναλυτικά οι δηλώσεις του:


Σε τι κατάσταση είναι τα γήπεδα στην Ελλάδα;
«Τα περισσότερα γήπεδα στην Σούπερ Λιγκ έχουν πρόβλημα αυτήν την περίοδο, τα γήπεδα μας δυστυχώς είναι μόνο για καλοκαιρινή περίοδο. Το πρόβλημα το μεγάλο οφείλεται στα δομικά θέματα που έχουν τα γήπεδα, τα οποία έχουν κατασκευαστεί ή με λάθος τρόπο ή είναι πεπαλαιωμένα. Συγκεκριμένα δεν μπορούν να αποχετεύουν το νερό της βροχής και τώρα με το χιόνι έχει ενταθεί το πρόβλημα. Το Καραϊσκάκης είναι από τα πολύ καλά γήπεδα στην Ελλάδα, έγινε μάλιστα πρόσφατα και ανακατασκευή. Το Ολυμπιακό Στάδιο αυτή τη στιγμή είναι πάρα πολύ καλό, κι αυτό έχει προδιαγραφές για να ανταπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες. Στην Τούμπα έγινε πρόσφατα μερική ανακατασκευή κι έχει έναν αξιοπρεπή αγωνιστικό χώρο. Το πρόβλημα στην Βόρεια Ελλάδα είναι οι αρνητικές θερμοκρασίες που επικρατούν για σαράντα ημέρες κι έτσι όπως είναι τα γήπεδα δεν μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση. Ένα ακόμη γήπεδο που βρίσκεται σε καλή κατάσταση είναι το γήπεδο του Παναιτωλικού. Η λύση θα ήταν να υπήρχε σύστημα θέρμανσης ή ένα προστατευτικό κάλυμμα, όπως γίνεται στις βόρειες χώρες. Στο παρελθόν η ΕΠΑΕ είχε φέρει καλύμματα, τα οποία δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ για λόγους που δεν γνωρίζω. Αν έχουμε συνεχείς βροχοπτώσεις ένα με δύο γήπεδα μόνο θα αντέξουν».


Η εταιρεία σας είχε αναλάβει πριν μερικά χρόνια την επίβλεψη όλων των γηπέδων. Τα γήπεδα ήταν σε καλή κατάσταση;
«Στην συντριπτική πλειοψηφία τα γήπεδα ήταν σε πάρα πολύ καλή κατάσταση. Αυτή ήταν μια καλή ιδέα, δηλαδή μια εταιρεία να φροντίζει όλα τα γήπεδα και να έχει την ευθύνη, να κουρεύονται στο ίδιο ύψος, να παίρνουν τη σωστή φροντίδα που πρέπει, γιατί πριν από αυτή τη σύμβαση το κάθε γήπεδο κουρευόταν σύμφωνα με τον κάθε συντηρητή! Π.χ σε ένα γήπεδο που θυμάμαι πριν πολλά χρόνια είχαν αφήσει το χορτάρι στους επτά πόντους γιατί αυτό δεν βοηθούσε την αντίπαλη ομάδα».

Ποιο είναι το κόστος για έναν αγωνιστικό χώρο υψηλών προδιαγραφών;
«Ένα γήπεδο για να μπορεί να ανταπεξέλθει το χειμώνα, το αρχικό κόστος κατασκευής μπορεί να είναι από τριακόσιες έως τετρακόσιες χιλιάδες ευρώ».


Κάθε ομάδα έχει κάποιον προϋπολογισμό. Πουθενά όμως δεν αναφέρουν κάτι για το γήπεδο, γιατί;
«Στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι η νοοτροπία αυτών που έχουν τις ομάδες, των επενδυτών. Αν δεν αλλάξει η νοοτροπία δεν θα αλλάξει τίποτα στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει ταξινόμηση προτεραιοτήτων. Π.χ Παράγοντας ομάδας προτιμούσε το γήπεδο να παραμένει  «χωράφι» αντί να το συντηρεί γιατί είπε πως βολεύει την ομάδα του!!!»


Τι συμβαίνει με τους πλαστικούς χλοοτάπητες;
Ο τεχνικός χλοοτάπητας δημιουργεί τεράστια προβλήματα τραυματισμών στους μυς και ιατρικά προβλήματα με το κυρίαρχο πρόβλημα να δημιουργείται με το καουτσούκ. Η UEFA αφήνει κάποιες ομάδες στις βόρειες χώρες να παίζουν με πλαστικό χλοοτάπητα. Οι προδιαγραφές κατασκευής  ενός πλαστικού χλοοτάπητα είναι για έξι με  οχτώ χρόνια, αλλά στην Ελλάδα δεν ισχύουν αυτά, αφού εδώ θεωρούν ότι αν έβαλες τον τεχνητό δεν χρειάζεται μετά συντήρηση.

Πώς σχολιάζετε την έρευνα που διεξάγεται για τη συντήρηση των τριών γηπέδων που χρησιμοποιήθηκαν για τα τελικά του Ευρωπαϊκού Νέων στη χώρα μας το 2015;
« Είναι μια ιστορία που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε σαν εταιρεία καθώς κάναμε την καλύτερη προσφορά, πήραμε τη δουλειά, οι αγώνες διεξήχθησαν ομαλά και μάλιστα η UEFA εγγράφως μας ευχαρίστησε. Τώρα πως γίνεται κάποιοι να φωνάζουν που το έργο στοίχισε εξήντα χιλιάδες αντί πεντακοσίων που πρόσφερε μια άλλη εταιρεία, αυτό δεν αφορά εμάς. Εμείς συντηρήσαμε τα γήπεδα το Πανευρωπαϊκό διεξήχθη».


sfyrigmata.blogspot.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου