Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

ΕΠΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ: Πελματογράφημα στους αθλητές των Μικτών


Την ερχόμενη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου όπου κανονικά υπάρχει προπόνηση για τις Μικτές Παίδων και Νέων της ΕΠΣ Ζακύνθου, στο Γαϊτάνι, δεν θα πραγματοποιηθεί, αλλά αντ’ αυτής όλοι οι παίκτες θα υποβληθούν από πελματογράφημα, μία χορηγία του Φυσικοθεραπευτή Νίκου Κουρούμαλου, σε συνεργασία με τον Ιατρό και Αντιπρόεδρο της ΕΠΣ, Λεωνίδα Μαλιούφα.


Τι είναι το πελματογράφημα
Είναι μία παρακλινική εξέταση των κάτω άκρων. Το πελματογράφημα είναι ένας ειδικός τάπητας (δυναμοδάπεδο) με αισθητήρες πίεσης, πάνω στον οποίο μπορούμε να στεκόμαστε και να βαδίζουμε και με αυτόν τον τρόπο να αναλύσουμε την στάση και την βάδιση μας.

Που χρησιμεύει
Γίνεται λοιπόν μία κινητική ανάλυση βάδισης μέσω της οποίας μπορούμε να ανακαλύψουμε και να διαγνώσουμε ανατομικές παραλλαγές και παθήσεις όχι μόνο των κάτω άκρων αλλά ολόκληρου του σκελετού μας. Για παράδειγμα ανατομικές παραλλαγές και παθήσεις όπως η πλατυποδία, η κοιλοποδία (υψηλή καμάρα), ανισοκελία , βλαισοποδία, βλαισογωνία, ραιβοκοιλοποδία, υπερπρηνισμός, διαβητικό πόδι, νευρολογικές παθήσεις, ρευματοειδές πόδι, αθλητικές κακώσεις κτλ όχι μόνο μπορούν να προσδιορισθούν αλλά και να δοθεί διάγνωση ως προς την βαρύτητα τον τύπο την μορφή, βαθμό και κατανομή των πιέσεων και να σχεδιασθεί η θεραπεία τους. Κατόπιν με νέο πελματογράφημα μπορεί να αποτυπωθεί το αποτέλεσμα της θεραπείας. Το πελματογράφημα είναι μία διαγνωστική μέθοδος ανώδυνη, με επαναληψιμότητα, και χωρίς καμία ραδιενέργεια.
Είναι χρήσιμο επίσης να τονιστεί ότι η εξέταση αυτή είναι εντελώς ανώδυνη και χωρίς χρήση καμίας ακτινοβολίας και μπορεί να εφαρμοστεί σε ενήλικες και παιδιά.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου